Het laatste nieuws

Bestuurssamenstellingen
donderdag 14 januari 2016
                      voorzitter: secretaris: penningmeester: leden:      ... Read More...
VROUWELIJKE ARBITERS GAAN EUROPA IN
dinsdag 19 mei 2015
De Nederlandse vrouwelijke scheidsrechters timmeren internationaal steeds meer aan de weg. Zowel arbiter Vivian Peeters als assistent-scheidsrechter... Read More...
Aanstellingen Eredivisie en NC
dinsdag 12 mei 2015
Wie fluit welke wedstrijd in de Eredivisie en de 1e ronde van de play-offs om promotie en degradatie? EREDIVISIE Zondag 17 mei Excelsior - AZ, 14.30... Read More...
Aanstellingen Eredivisie
dinsdag 05 mei 2015
Eredivisie Zondag 10 mei PSV - Heracles Almelo 14.30 uur. Scheidsrechter: Janssen. Assistent-scheidsrechters: Geutjes en Strijker. Vierde official:... Read More...

 

                         

Voor arbiter Fijke Hoogendijk eindigt het seizoen 2014/’15 met het ene hoogtepunt na het andere. Na in mei geassisteerd te hebben bij de bekerfinale voor vrouwen mag Hoogendijk aan het eind van de maand assisteren bij het EK onder 19 voor vrouwen in Israël. “Ik vind het hartstikke leuk om wedstrijd te fluiten of te assisteren, maar het is inmiddels wel een beetje uit de hand gelopen”, lacht Hoogendijk. Hoog tijd om eens bij te kletsen!

‘De eerste keer trainen met de mannen, was best eng’ Terug in de tijd: Fijke krijgt bij de plaatselijke vereniging een oproep om zich als vrijwilliger in te zetten. Bardiensten draaien in de kantine? Nee, daar heeft ze niet veel zin in. “Maar fluiten vond ik wel leuk!” Zo gezegd, zo gedaan. Die keuze berust niet op louter toeval. “Als voetbalster kreeg ik te maken met zulke afschuwelijke scheidsrechters, zo verschrikkelijk slecht. Dramatisch! Ik was ervan overtuigd dat ik dat beter kon en besloot daarom zelf het heft in handen te nemen.”

Scheidsrechter worden is natuurlijk één, maar scheidsrechter blijven is een tweede. Daar is passie voor nodig. Gelukkig loopt Hoogendijk daarvan over: “Ik hou van voetbal, dat is het allerbelangrijkste. Maar ook het combineren van een aantal facetten, maakt het zo boeiend; als scheidsrechter moet je een goede conditie hebben, het voetbalspelletje snappen, op het juiste moment op de juiste plek staan, kijken wat er gebeurt, de koppeling maken naar de spelregels en vervolgens een beslissing nemen. Er gebeurt zo veel in zo’n korte tijd. Dat is aan de ene kant heel moeilijk. Maar als je het in de vingers krijgt en weet hoe het moet, is fluiten écht superleuk!”

Hoogendijk memoreert het moment dat ze zich na haar KNVB-cursus voor het eerst mocht melden op een scheidsrechterstraining. “Ik was de eerste en enige vrouw die zich aansloot bij een hele club mannen en jongens. Best wel eng was dat. Maar ik werd met open armen ontvangen. Eindelijk een vrouw die lid werd van hun vereniging. Het hielp mij enorm om samen met collega’s tips en trucs uit te wisselen.”

Meer vrouwen in de mannenwereld Net zoals iedere scheidsrechter begon ze – na haar studententijd – met het fluiten van pupillen. Inmiddels is Hoogendijk een bekend gezicht in de Hoofdklasse van het amateurvoetbal. Ondanks dat het een mannenwereld is, weet ze zich goed staande te houden. “Ik beweeg me vrij gemakkelijk tussen de mannelijke voetballers”, zegt Hoogendijk. “Het is soms wel grappig wat voor reacties je krijgt. Maar ik denk dat de buitenwereld er veel meer mee bezig is dan ikzelf.” Hoogendijk is scheidsrechter bij de Hoofdklasse mannen en de Eredivisie vrouwen (voorheen BeNe League). Daarnaast vervult ze de rol van assistent bij de Eredivisie vrouwen, de Topklasse mannen én op internationaal niveau.

Hoogendijk is het levende bewijs dat fluiten niet alleen voor mannen is. “Vrouwen zijn uitermate geschikt om te fluiten. Bij mannen zie je heel vaak testosteron tegen testosteron, waardoor er tijdens wedstrijden wel eens verhitte discussies ontstaan. Als je dan ook nog eens een mannelijke scheidsrechter hebt die dat de kop probeert in te drukken, dan stapelt het testosteron zich telkens weer op. Ik heb het gevoel dat je als vrouw in gespannen situaties een soort de-escalerend effect hebt. Daarnaast is hetvoor vrouwelijke scheidsrechters belangrijk dat er meer aanwas komt. Door meer concurrentie groeit namelijk de kwaliteit.”.

Met het Europees kampioenschap voor vrouwen onder negentien jaar gaat er een droom voor Hoogendijk in vervulling. Na het EK hoopt ze op meer. “Ik ontwikkel me de laatste jaren vooral als assistent-scheidsrechter. Volgens de FIFA-normen mag je niet ouder zijn dan 36 om wedstrijden te fluiten. Die leeftijd heb ik inmiddels bereikt, waardoor ik me dus ben gaan toespitsen op het vlaggen. Op nationaal en internationaal niveau behaal ik goede beoordelingsrapporten en dat smaakt naar meer”, lacht Hoogendijk. “Ik hoop nog lang door te kunnen gaan, want dromen heb ik nog genoeg. Ik zou nog wel eens een finale van een eindronde mee willen maken!”