dinsdag 30 maart, 00:00 - 12:00
Uiterste inleverdatum spelregelvragen

Op deze pagina bundelt de KNVB de meest gestelde vragen over het coronavirus en de gevolgen voor het voetbal. Deze FAQ wordt continu bijgewerkt. Houd deze pagina dus regelmatig in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste informatie en ontwikkelingen.

Maatregelen lockdown:

Het kabinet heeft dinsdagavond 12 januari aangekondigd dat de huidige lockdown die geldt in Nederland om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in ieder geval wordt verlengd tot en met 9 februari. De huidige maatregelen die gelden voor het voetbal worden hiermee automatisch ook verlengd tot en met 9 februari. Daarnaast geldt vanaf 23 januari t/m 9 februari ook een avondklok van 21:00 tot 04:30u. Op hoofdlijnen betekent dit:

• Wedstrijden van alle amateurcompetities zijn tot nader order niet toegestaan.
  • Seniorenteams mogen alleen trainen in groepen van twee personen en met onderling 1,5 meter afstand.
  • Voor jeugdteams geldt geen beperking in de groepsgrootte en de onderlinge afstand tijdens de training. Zij mogen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging.
  • Alle kantines en kleed- en doucheruimtes blijven gesloten.
  • Alle binnensportaccommodaties blijven gesloten.
  • Geen publiek toegestaan op de sportaccommodatie.
  • Alle wedstrijden in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Vrouwen Eredivisie mogen doorgaan.

Let op: deze FAQ wordt doorlopend aangepast n.a.v. de meest recente informatie.

Wedstrijden/trainingen

Waarom mogen er geen officiële wedstrijden gespeeld worden in het amateurvoetbal?

Hoe moeten de leeftijdsgrenzen geïnterpreteerd worden voor het voetbal?

Mogen jeugdteams onderling wedstrijden spelen tegen teams van de eigen vereniging?

Mogen seniorenteams in meerdere groepjes van twee tegelijk trainen op één veld?

Behoort de trainer bij de senioren tot het toegestane ‘tweetal’?

Wanneer meerdere verenigingen een sportcomplex delen, mogen dan de teams van deze verenigingen ook onderling een oefenwedstrijdje spelen?

Mogen spelers van ‘samenwerkende jeugdteams’ (ST of SJO) wel trainen, ook als ze hiervoor naar de andere (samenwerkende) vereniging moeten?

Wat is het maximum aantal toegestane trainers/begeleiders voor een jeugdteam?

Mogen ouders naar trainingen van kinderen komen kijken?

Mogen er bij spelers met een beperking ouders/begeleiders aanwezig zijn?

Competities

Welke scenario’s zijn er voor het hervatten van de competities in het amateurvoetbal?

Wordt de herindeling van het 4-fasenvoetbal nog wel gepubliceerd?

Financiën

Wat moet ik doen als mijn vereniging als gevolg van deze nieuwe maatregelen in financiële problemen komt?

Zijn er financiële regelingen waar ik als amateurclub gebruik van kan maken vanwege de inkomsten die wegvallen door de coronamaatregelen?

Gaat de KNVB de maandelijkse incasso voor de maanden januari en februari 2021 innen?

Algemeen

Heeft de KNVB tips/adviezen voor trainingsvormen of andere manieren om leden in deze periode betrokken te houden?

Is het toegestaan een Algemene Ledenvergadering (ALV) digitaal te organiseren?

Protocol/richtlijnen bij besmettingen

Wat moeten we doen als iemand positief test op het coronavirus?

Wie is verantwoordelijk voor de handhaving op de coronamaatregelen bij verenigingen?

Wat doet de KNVB als verenigingen geen voorzorgsmaatregelen nemen?

Geldt de maximale gezelschapsgrootte ook voor kinderen?

Hoe ga je om met spelers die terugkeren uit of woonachtig zijn in ‘oranje’-gebieden?

Is het toegestaan om met personen uit meerdere huishoudens in één vervoersmiddel te reizen naar een training?

Mag ik een kind tot 13 jaar weigeren op mijn club wanneer er sprake is van verkoudheidsklachten?

Wie is er wel welkom op de sportaccommodatie?

Is het toegestaan om de kleedkamer te gebruiken voor het (droog) wegleggen van spullen of gebruik van het toilet?

Voor welke (niet-horeca) activiteiten kunnen verenigingen de sportkantine wel gebruiken?

Is het toegestaan een consumptie aan te bieden aan vrijwilligers?

Cursussen en opleidingen

Gaan KNVB-bijeenkomsten en bezoeken bij verenigingen door?

Gaan de KNVB-opleidingen bij verenigingen door?

Arbitrage

Wat als ik als scheidsrechter door het coronavirus niet aan mijn minimale wedstrijdaantal kan komen?

Worden er dit jaar SO I en SO II-opleidingen aangeboden?

Wat doet de KNVB als verenigingen geen voorzorgsmaatregelen nemen?

Oranje - Wedstrijden Nederlands elftal en OranjeLeeuwinnen

Krijg ik voorrang bij de start van de verkoop van de eerstvolgende wedstijd van het Nederlands elftal?