woensdag 8 juli, 19:30 -
zaterdag 11 juli, 16:30 -
BBQ Trainingsgroep
woensdag 15 juli, 19:30 -

Björn Kuipers zou als scheidsrechter actief zijn op het EK. Het had voor de Oldenzaler ook z’n laatste internationale toernooi moeten worden.

„Op een wedstrijd van België zetten ze niet zo snel een Nederlandse scheidsrechter, dus ik denk  het niet. De openingswedstrijd Italië - Turkije? Dat was heel gaaf geweest. De openingswedstrijd is extra speciaal, extra spannend ook. Maar echt, ik was niet bezig met welke duels ik eventueel zou kunnen krijgen. Ik loop lang genoeg mee om te weten dat er van alles kan gebeuren waardoor een eindtoernooi totaal anders verloopt dan gehoopt/verwacht. Ik had een lege agenda tot en met de finale en zou eigenlijk nu in Istanboel zitten. Dat was de thuislocatie voor alle scheidsrechters tijdens het EK. In plaats daarvan zit ik op kantoor bij mijn supermarkt in Oldenzaal.”

Zo rustig als het op het veld is, zo druk is het in de supermarkt?

„We draaien lekker. Je hebt altijd wel een keer dat iemand de coronaregels niet helemaal goed volgt en je die persoon moet aanspreken, maar over het algemeen is iedereen heel voorzichtig. Er is minder verkeer in de winkel, maar de mensen hebben vaak wel een volle kar en de doorstroming is nu beter. Dat is echt wel een verschil met voor de coronacrisis. Vanaf maandag laten we ook weer mensen toe met alleen een mandje, nu moet iedereen nog een boodschappenwagen. We houden bij hoe veel mensen er tegelijkertijd in de supermarkt zijn zodat we niet boven de maximaal toegestane capaciteit komen.”

Wanneer verwacht je weer een wedstrijd te fluiten?

„Ergens in juli. M’n laatste duel was FC Utrecht - Ajax in de halve finale van de beker (4 maart, red.). Met m’n conditie is niets mis, ik loop onder meer veel hard op Het Hulsbeek, maar ik snak wel weer naar een wedstrijd. De resterende partijen in de Champions League worden nog gespeeld, maar je kunt niet vanuit het niets opeens een duel in de Champions League fluiten. Dus ik verwacht in aanloop daarnaartoe nog wel wat uitwisselingswedstrijden.”

Fluiten in een leeg stadion is makkelijker dan voor volle tribunes?

„Het is vooral anders, ik heb het een paar keer mogen ervaren. De onderlinge acceptatie tussen spelers ligt hoger. Ja, het gaat er allemaal wat netter aan toe. Maar bij voetbal hoort toch echt een vol stadion. Ook al zijn die supporters het soms niet eens met de scheidsrechter en laten ze dat duidelijk merken.”

Al plannen voor zondag 11 juli 2021?

„Dan is ongetwijfeld de finale van het EK? Ik ben nu 47 en bekijk per half jaar hoe ik ervoor sta. Maar ik wil heel graag door en hoop alsnog op een mooi einde van m’n internationale carrière.”