woensdag 19 juni, 19:45 -
woensdag 26 juni, 19:45 -
zaterdag 29 juni, 17:30 -
BBQ op uitnodiging

Liefst vier rode en en tien gele kaarten deelde scheidsrechter Koen Klunder (26) zondag uit in de wedstrijd WVV tegen VV Heerenveen (0-1). Klunder: ,,Het was geen fijne wedstrijd.''

Klunder denkt met gemengde gevoelens terug aan het duel in de eerste klasse dat hij zondagmiddag in Winschoten moest leiden. ,,Je begint een wedstrijd met elf tegen elf en zo wil je de wedstrijd ook eindigen. Op een gegeven moment heb ik een grens gesteld, maar de spelers gingen daar overheen." Deze wedstrijd eindigde WVV met 8 man en Heerenveen met 10. ,,Dit was geen prettige ervaring."

'Optreden als dat nodig is'

Al na zeven minuten was Klunder genoodzaakt de eerste gele kaart uit te delen. ,,De eerste vijf minuten van de wedstrijd waren relatief rustig. Toen maakte iemand van WVV een stevige overtreding. Twee minuten later werd exact eenzelfde overtreding gemaakt en toen moest ik geel uitdelen. Je moet optreden als dat nodig is."

Klunder heeft zelf op relatief hoog niveau gevoetbald dus weet hij hoe de dynamiek van een wedstrijd zich kan ontwikkelen.

In de eerste helft liepen vier spelers van WVV tegen geel aan. Calvin Molenkamp werd nog voor de rust met rood van het veld gestuurd wegens het neerhalen van een doorgebroken speler. Klunder: ,,Een overtreding met buitensporige inzet." Uit de toegekende vrije trap scoorde Heerenveen. De gemoederen binnen en langs de lijn liepen vervolgens alleen maar op.

Respect voor de scheids

In de pauze deed de scheidsrechter een beroep op de trainers van de twee teams om de rust in het spel te bewaren. Het verzoek was aan dovemansoren gericht. ,,Iedere overtreding was ook direct een gele kaart. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, mopperde WVV-trainer Bernd van Bolhuis na afloop. Klunder weet dat de scheidsrechter nimmer een populariteitsprijs zal winnen. ,,Maar een fatsoenlijke omgang tussen, spelers, staf en scheidsrechter mag je op zijn minst verwachten."

In de tweede helft werd het niet veel beter. In de tumultueuze slotfase deelde Klunder nog meer kaarten uit. Een speler van Heerenveen en twee spelers van WVV werden met twee keer geel en dus rood bestraft.

Klunder had gehoopt dat zijn beroep op de trainers effect zou sorteren. ,,Je verwacht vanaf de bank wel enige hulp." Die hulp bleef uit. De scheidsrechter snapt dat spelers van de thuisploeg gefrustreerd raakten naarmate de wedstrijd vorderde. Hij vindt dat iedere betrokkene zelf verantwoordelijk is om daar op een juiste manier mee om te gaan. ,,Voetbal is emotie. Ze hadden kansen maar maakten geen goal."

Veertien kaarten is een uitschieter

Klunder noemt de hoeveelheid uitgedeelde kaarten van zondag een uitschieter. ,,Dit was een incident. Ik heb eens zeven kaarten uitgedeeld in een wedstrijd. Het gemiddelde ligt op drie of vier per wedstrijd."

Op de wedstrijd in Winschoten kijkt Klunder met gemengde gevoelens terug. Toch brengt hem dat niet van het leiden van wedstrijden af. ,,Voor komende zondag heb ik weer een aanstelling. Daar ga ik weer met plezier naartoe."