woensdag 27 maart, 19:45 -
woensdag 10 april, 19:45 -
vrijdag 12 april, 19:00 - 21:00
spelregelavond De Esch

De overeenkomst tussen de (oud-)topscheidsrechters Andries van Leeuwen, Jaap Uilenberg en Bas Nijhuis? Ze zijn alle drie lid geweest van de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken (SEO). De oudste scheidsrechtersvereniging van Nederland viert dit jaar het honderdjarig bestaan.

De drie topscheidsrechters zijn misschien wel de bekendste (oud-)leden van de SEO. Maar het lijstje met arbiters of assistent-scheidsrechters dat het betaald voetbal heeft gehaald is nog veel langer dan dat. Wat te denken van voormalig internationaal scheidsrechter Siem Wellinga, of de assistent-scheidsrechters Patrick Langkamp en Patrick Gerritsen die beiden actief waren in de Champions League, of Fijke Hoogendijk die als assistent-scheidsrechter in het vrouwenvoetbal flink aan de weg timmert? En zo zijn er nog veel meer. “Dat geeft wel aan dat we iets goed doen”, zegt voorzitter Hans Reefman. “Daarnaast is er genoeg talent dat eraan komt. Zo doet Marco Ribbink het momenteel heel goed als assistent in de Keuken Kampioen Divisie.”

Bas Nijhuis, een van de bekendste scheidsrechters die de SEO voortbracht.

Rijke historie

De Scheidsrechtersvereniging Enschede en omstreken heeft een rijke historie. De vereniging werd op 7 maart 1919 opgericht. De SEO was daarmee de eerste scheidsrechtersvereniging van Nederland.

Van oudsher hebben we altijd een woordje meegesproken

“We behoren zelfs tot de oudste scheidsrechtersverenigingen van Europa”, aldus Reefman. “Voor zover ik weet heeft alleen Antwerpen een scheidsrechtersvereniging die ouder is. Als vereniging zijn we altijd redelijk vooruitstrevend geweest. Zo hebben we aan de wieg gestaan van de Centrale Organisatie voor Voetbalscheidsrechters (COVS) en maakte ons lid Jaap Uilenberg zich sterk voor het afschaffen van de leeftijdsgrens voor scheidsrechters in het betaald voetbal. Van oudsher hebben we altijd een woordje meegesproken.”

De prominente rol die de SEO in het verleden heeft gespeeld, vormt een hoogtepunt in de geschiedenis van de vereniging. “Maar ook ieder lid dat het betaald voetbal haalt zien we als een hoogtepunt”, zegt Reefman, die zelf als assistent-scheidsrechter wedstrijden in de hoofdklasse vlagde en van tweede elftallen in het betaald voetbal. “Of de bouw van ons eigen clubgebouw in 1980, op sportcomplex Het Diekman. Dat is ook een hoogtepunt. Daar hebben we een hechte band ontwikkeld met FC Twente, waar we nog altijd mee samenwerken.”

Uit handen van Kick van der Vall ontvangt het bestuur van SEO een FC Twente-shirt vanwege het jubileum. — Foto: FC Twente

Bloeiende vereniging

Met ongeveer 115 leden, verspreid over de gemeenten Enschede, Haaksbergen en Losser, is de SEO een bloeiende vereniging. Eentje waar de leden zich thuis voelen. “Afgezien van het feit dat onze leden bij ons trainen en cursussen volgen, vinden we het sociale aspect heel belangrijk”, zegt Reefman. “Die sociale betrokkenheid zie je terug binnen de vereniging: de scheidsrechters kijken bij elkaars wedstrijden en geven elkaar tips om beter te worden. Als vereniging hebben we best veel jonge leden. Zo’n 25 procent is jonger dan 23 jaar. Er lopen knapen tussen van 14, 15 jaar. Die jongens proberen we zoveel mogelijk ondersteuning te bieden. De bereidheid om elkaar te helpen is heel erg aanwezig. Dat is de kracht van onze vereniging.”

Drie erevoorzitters van de SEO: Siem Wellinga, Gerrit Wesseler en Andries van Leeuwen.

De Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken is echter meer dan alleen een vereniging voor (assistent-)scheidsrechters. De vereniging is nauw betrokken bij het amateurvoetbal in de Twentse stad. “We hangen als het ware boven het Enschedese voetbal, zijn een verbindende factor. De vergaderingen van de Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen worden bijvoorbeeld in ons clubgebouw gehouden. Ook gaan we geregeld bij de clubs op bezoek om spelregeluitleg of andere cursussen te geven. Daarnaast hebben we de zogenaamde ‘Stille periode’. Een toepassing waarvoor clubs zich kunnen aanmelden als ze een scheidsrechter nodig hebben voor een oefenwedstrijd. Dat is een succesvol concept. Alleen vorig jaar hebben we al 500 aanvragen ontvangen.”

Het clubhuis van de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken.

Jubileum

Het tekent de meerwaarde van de scheidsrechtersvereniging die dit jaar het eeuwfeest viert. Een jubileum waar al enkele maanden bij stil wordt gestaan. “In november zijn de festiviteiten begonnen”, zegt Reefman. “Toen hebben we een kick-off gehouden, waarop het jubileumboek is gepresenteerd. Ook is er een reünie gehouden en dit weekend gaan we met een hele groep naar een Bundesliga-wedstrijd in Düsseldorf. Op 7 maart, als we echt honderd jaar bestaan, is er een receptie voor genodigden, met de dag daarna een grote feestavond. Bovendien wordt in het weekend van 9 en 10 maart het weekend van de Enschedese scheidsrechter gehouden. Alle scheidsrechters die dat weekend in Enschede actief zijn worden dan in het zonnetje gezet.”

Met alle activiteiten die op de rol staan toont de SEO hoe actief het is. En als het aan Reefman ligt, blijft de vereniging dat ook in de komende jaren. “Er heerst rust binnen de vereniging en de sfeer is goed. We hebben veel jeugd en er komt steeds meer jeugd bij de vereniging. We zijn vorig jaar zelfs begonnen met een Jeugdcommissie, iets wat volgens mij vrij uniek is in Nederland. Dat geeft aan dat we qua jeugdbeleid goed bezig zijn. Wat dat betreft zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

De SEO heeft sinds vorig jaar een Jeugdcommissie.