Opkomende activiteiten

woensdag 20 maart, 19:45 -
Training bij De Lutte
----------------------------------
woensdag 27 maart, 19:45 -
Training bij De Lutte
----------------------------------

Scheidsrechter Pol van Boekel mist dit weekend het slot in de Eredivisie. Maar daar zal hij niet rouwig om zijn. Op uitnodiging van de Chinese voetbalbond fluit hij zaterdag de topper in de Super League tussen Shanghai SIPG en Beijing Goang.

Fantastisch dat ik kan meemaken

"Bij Shanghai speelt Hulk", zegt Pol van Boekel. De bonkige Braziliaanse spits is de enige speler die hem bekend voorkwam toen hij op internet speurde naar informatie over de twee Chinese topclubs. Een groot verschil met de Eredivisie waarvan hij de meeste spelers van haver tot gort kent. "Dan stap je met een voorsprong het veld op", zegt Van Boekel. "Je kunt anticiperen op situaties. Beslissingen neem je een fractie sneller." De stap in het ongewisse leidt niet tot extra druk bij Van Boekel. "Na al die jaren fluiten, leer je toch om een wedstrijd te lezen. Na een minuut of tien heb je de voetbalkarakters wel in beeld."  

Unieke ervaring

China wil mee in de vaart der voetbalvolkeren. Dat is de vurige wens van premier Xi Jinping. Hij droomt van een wereldtitel in 2030 en daarvoor wordt flink geïnvesteerd in het Chinese voetbal. Natuurlijk door spelers als Hulk en Pellè te halen als uithangbord en het publiek naar de stadions te lokken. Maar het land importeert achter de schermen op alle gebieden kennis uit de gevestigde voetballanden. Van trainers tot medische begeleiding en ook het niveau van de scheidsrechters moet omhoog. De Chinese voetbalbond nodigt daarom regelmatig scheidsrechters uit Europese competities uit om een wedstrijd in de Super League te fluiten. 

'Scheidsrechterstaal is net als voetbaltaal universeel.'

Scheidsrechterstaal

Mike van der Roest - projectleider Video Assistant Referee (VAR) bij de KNVB - legde het eerste contact tussen beide voetbalbonden. Van Boekel: "Op een congres over de VAR in Engeland hoorde hij van zijn Chinese collega dat zij Europese scheidsrechters zoeken die ervaring hebben met de VAR voor wedstrijden in de Super League" Even later kwam er een verzoek uit China binnen op de burelen in Zeist. "Ik ben heel blij dat de KNVB toestemming heeft gegeven om deze wedstrijd te mogen fluiten. Een eindtoernooi zal ik nooit halen en dan is dit natuurlijk fantastisch om mee te maken. Ik ben nog nooit in China geweest."

Anders dan bij Europese aanstellingen gaat Van Boekel alleen naar China in plaats van met een team van assistenten. "Ik hoop dat ze Engels spreken", zegt Van Boekel. "Want mijn Chinees gaat niet verder dan 'ni hao' (hallo, red.). Zo niet dan komen we er ook wel uit. Scheidsrechterstaal is net als voetbaltaal universeel." 

Dennis Higler is aangesteld voor het EK onder 17 in Engeland.

Inlogformulier